בשבועות האחרונים יצאו תלמידי י"ב לשני מסעות מקבילים – חלק ניכר מהתלמידים יצאו למסע לפולין וחלק אחר יצאו למסע בארץ ישראל. שני המסעות חיברו את התלמידים אל העבר על מנת לקחת ממנו תובנות, תחושות ולקחים לעתיד.
המסע בארץ ישראל
התלמידים שנשארו בארץ זכור למסע בין יומיים שביקש לגעת בתקומה ולשלב את זיכרון השואה ביחס לתקומה זו. המסע התחיל בסיפור אישי על הקינדר-טרנספורט, המשיך לתל אביב העיר העברית הראשונה, ואולי כעיר מסמלת את החזרה לארץ יותר מכל עיר אחרת. שם הגענו לבית האצ"ל בתש"ח – שם גם ראינו ובעיקר שמענו את דברי יוסק'ה נחמיאס לוחם אצ"ל בין 91, התלמידים הקשיבו מרותקים. האיש הספיק עד לגיל 20, להצטרף לצבא הבריטי, לגנוב נשקים, להיכנס לכלא עכו ולברוח ממנו להיות על אנטלנה ועוד מבצעים רבים אחרים. משם התרגשנו יחד בהיכל העצמאות, שם ראינו את חדר ההכרזה שמענו על הסיפורים מאחורי הקלעים, ופחות או יותר באותה השעה שחברנו בפולין שרו את התקווה ביער הילדים אנחנו שרנו את התקווה בהיכל העצמאות.
היום השני של המסע היה בסימן היום הראשון. ביקרנו בכלא המחתרות בעכו. שם שמענו על המקום על תנאי המעצר ועמדנו על המתח בין המחתרות השונות. שם גם ראינו ושמענו את סיפור הבריחה מכלא עכו. תלמידים רבים ציינו בסיכום שהביקור בכלא עכו היה משמעותי ועוצמתי בעבורם. משם המשכנו לבית לוחמי הגטאות. עיקר הדיון שלנו שם היה על האדם, היכולת שלו לעלות למרומים או להתרסק. ראינו דגם של מחנה ההשמדה טרבלינקה ושוחחנו על מציאות כמעט בלתי אפשרית ונתפסת של המקום בו יכול להגיע האדם. את היום סיימנו באנדרטת השואה של יהודי צרפת בכביש המתחיל את העלייה לגוש עציון.
המסע לפולין
יצאנו למסע לפולין, 70 תלמידים במשלחת. עברנו שבוע משמעותי מאוד של חיבור ל-800 שנה של חיים יהודיים בפולין ולצדם את עומק הרשע והזוועות שעוללו הנאצים לעם היהודי. המסע היה מגבש מאוד ומעורר מחשבות.
במהלך המסע נשלחו להורי תלמידי המשלחת עדכונים אותם כתבו התלמידים כל יום לאחר הביקורים באתרים. אנחנו תקוה שרישומם של הימים הללו יוותר בנו.
הכוון לקראת השנה הבאה
אנחנו עורכים להיכרות של התלמידים עם מגוון האפשרויות העומדות בפניהם בשנה הבאה. במסגרת התוכנית היו מפגשים שכבתיים וכיתתיים בהם הוצגו האפשרויות ונערכו סדנאות על "בחירה". כמו כן נערך ערב הורים שבו הוצגו האפשרויות והתהליך אותו עוברים הבנים בשנה הקרובה. היום קיימנו בוקר מיוחד בנושא. פתחנו ברב שיח בהשתתפות נציגים ממסלולי לימוד שונים בציונות הדתית (ישיבת הסדר, "השילוב" של הקיבוץ הדתי, מכינות תורניות ומכינות מעורבות) שהציגו את הייחודיות של כל מסלול. לאחר מכן התקיים "שוק" בו לקחו חלק כ-30 מוסדות על תיכוניים שונים שהציגו לתלמידים את מוסדותיהם (התמונה למטה מאירוע זה). בהמשך צפויים התלמידים לצאת לשבוע ישיבה.